Å måle er å vite

Vi mennesker driver mye med gjetninger om ditt og datt. Som oftest tror vi at vi trener mer enn vi faktisk gjør, for eksempel. Og vi tror vi sover mindre enn vi gjør.

Apropo det, så hørte jeg på en podkast om det her om dagen. Tror kanskje det var Bulletproof radio, der de snakket om en undersøkelse som var gjort rundt kalorier. En gruppe skulle trene og tippe antall kalorier de forbrukte under treningen. I neste fase av forsøket skulle de spise tilsvarende kalorier som de mente de hadde forbrukt under treningen. Energibalansen skulle da gå i null, og de skulle teoretisk sett ikke legge på seg. Det som viste seg, når deltakerne bare skulle gjette, så spiste de fire ganger så mye kalorier som de hadde forbrukt under treningsøkten.

Total bom, med andre ord.

Så det kan være gøy å måle litt med tall for å få fakta på bordet.

Mobilbruk

En app jeg tester ut nå heter Moment (Iphone). Det finnes tilsvarende for Android, og den heter Breakfree. Denne måler hvor mye tid jeg bruker på mobilen hver dag. Det er selvsagt ønskelig at jeg ikke sitter med bøyd nakke og stirrer i skjermen hele dagen, så det er interessant å finne ut av. Og i følge Moment så bommer folk med 100 % (!) når de skal tippe hvor mye de sitter med mobilen. De tror gjerne to timer, også er det fire.

De siste dagene har jeg vært 1 time og 38 minutter på på tirsdag, og 1 time og 54 minutter på onsdag. Det er helt greit, men det kan hende jeg er påvirket av Hawthorne-effekten. Når du vet at du blir observert, så endrer du atferd. Uansett gjør det ingenting at mobiltiden går ned.

Mat

En annen ting som kan være interessant å måle er om man er sensitiv til visse typer mat. Også kjent som intoleranser. Til det finnes det en app som heter Food Detective. Den baserer seg på en studie gjort av Arthur F. Coca som sier at hvis man spiser noe man ikke tåler, så øker pulsen med minst 16 slag i minuttet (etter måltidet). Appen sier fra når du skal måle, og du måler morgenpuls, før du spiser og tre ganger etter måltidet.

Så, å måle er å vite. Hvis du ikke kan telle, og forholde deg til tall, så blir veldig mye gjetninger. Og siden vi fungerer veldig forskjellig, så må vi nesten måle og telle litt på oss selv (n=1 design), og ikke bare basere helseatferden vår på tabloidoverskrifter eller hva som fungerte for naboen.

Fra appen Moment

One thought on “Å måle er å vite

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *