Om å være snill med seg selv

Jeg hører ukentlig på podcasten til Sara LossiusIngefær. Hun intervjuer folk som har et eller annet bein innenfor helsebransjen, om mat, trening, generelt livsstil, mental helse og slikt. Hun kaller podcasten for ”en podcast om helse og sånn”.

I episode 12 så snakker hun med Pia Seeberg, som er personlig trener og mental trener. De snakker om bruk av straff mot seg selv av typen – ”nå-har-jeg-spist-så-mye- potetgull-i-helga, så-da-må-jeg-trene-to-timer-på-mandag” (Saras eget eksempel).

Andre dyr løper for å skaffe seg mat. Vi er nok det eneste dyret som prøver å løpe oss bort fra mat. De kaller det ”straffetrening”.

Ta ting bort

I Acceptance- and Commitment therapy så snakker man om at vi mennesker bare kan legge til, aldri trekke fra.

Akkurat som du aldri får fjernet det faktum at du spiste en stor potetgullpose (du kan ikke gå tilbake i tid), så får du ikke fjernet dårlige minner, kjipe bemerkninger, triste beskjeder, eller vonde tanker.

Så er det dette med de negative tankene, som de sier at vi ikke bør ha. Til tross for at vi ikke klarer å trekke dem fra. ”The brain only works by addition, not by subtraction”.

Du har tenkt tankene, de popper opp, og du klarer ikke med all kraft i hele verden å bli kvitt dem ”i hjernen”. Du har opplevd sviket, kritikken, avvisninga, den pinlige samtalen.

Akkurat som du ikke klarer å ”straffetrene” bort potetgullposen, klarer du ikke kritisere deg selv bort fra hva du husker.

Legge ting til

Så,

hva skal vi gjøre?

Jo, da må vi legge til. Legge til enda mer. Legge til nye, andre ting. Legge til nye opplevelser. Skaffe ny informasjon. Ny erfaring. Ny, annen kunnskap. Så vil det poppe opp andre tanker, annerledes kunnskap, annen prat, andre minner.

Akkurat som vi vil fore oss med nyttig næring i form av asparges, egg og avokado, eller omega-3, kraft og d-vitamin – så bør vi fore oss med nyttige opplevelser, nyttig informasjon, nyttig kunnskap, og nyttige samtaler.

Mine nyttige greier denne helga er å ta en øl med kollegaer i sola, ta Open-økta 16.4 (jippi – mange tunge markløft!), begynne på den nye Lapidus-boka (STHM delete), høre på siste Ingefær-podcasten, og siste fra Coltings nakna sanning. Løpe med løpegruppa fra Stavern til Larvik. Og sove lenge.

Det er min måte å legge til på. Her i huset tror vi ikke på straff for å regulere atferd. Ikke når det gjelder andre folk, og heller ikke seg sjøl.

Du kan leve det livet du lever akkurat nå, med dine erfaringer. Spørsmålet er bare hvordan du kan gi det så mye næring, og så mye nyttig, at du slipper å straffe deg selv.

Norge: Alltids et fjell å gå på. Eller hva du nå liker å drive med.
Norge: Alltids et fjell å gå på. Eller hva du nå liker å drive med.

 

Husk å følge Helseatferd på Facebook!

2 thoughts on “Om å være snill med seg selv

  1. Hei, jeg vil bare takke for en flott blogg, med mye flotte innlegg som setter igang tankevirksomheten.

Comments are closed.