Atferd før følelse

Veldig ofte sier vi at vi må ha ”lyst”, være ”motivert” eller ”i modus” for å gjøre et eller annet. Vi sier også at vi må ha egenskapen ”selvtillit” for å gjøre spesielle handlinger. Hvordan vet man at noen har ”god selvtillit”? Jo, det ser vi ved at personen gjør tilsynelatende dristige ting, som å snakke i store forsamlinger, delta i konkurranser, gi ut en bok, jobbe som leder og liknende. Dette er atferd. Hvis man så stiller spørsmål om hvorfor han kan snakke i store forsamlinger, så sier man at det er fordi han har god selvtillit. Men det er der det begynner å gå i ball. Selve beskrivelsen blir også forklaringen, og dette kalles en sirkulær forklaring. Og det henger ikke på greip.

I det siste så har jeg skrevet noen blogginnlegg. Det har jeg aldri gjort før i mitt liv, og syns det er skummelt å legge ut det jeg har skrevet. Er det bra nok? Syns folk det er dumt? Er det riktig det jeg har skrevet, eller er det bare tull? Det er tanker som popper opp før og i det jeg legger ut noe jeg har skrevet. Så derfor kan man kanskje si at jeg egentlig ikke har ”selvtillit” nok til å gjøre det, altså til å skrive og legge det ut på nettet til alles spott og spe. Men så skjer det som er fantastisk med sosiale medier; man får umiddelbar tilbakemelding på det man gjør. Jeg har blitt helt hektet på ”likes”, ”kommentarer” og ”delinger.” Folk liker det jeg skriver. Tommel opp! 1500 har lest, eller i alle fall klikket seg inn på et innlegg jeg hadde om Hopp-i-havet-fenomenet. Jeg har altså fått belønning for å blogge! Så derfor fortsetter jeg med det. Den store belønningen er selvsagt når en potensiell kunde kontakter meg fordi han har lest et innlegg jeg hadde om stress, og lurer på om jeg kanskje kan ha om det på et seminar de skal ha på arbeidsplassen.

Men altså; atferd skjer i kontekst – det er alltid en sammenheng mellom atferden og det som skjer før og etter den. For min del, akkurat nå, så handler det om ”likes” og ”kommentarer” – og kunder! For deg kan det være noe helt annet som driver deg. Men å drukne oss i vage forklaringer som ”selvtillit”, ”flink”, ”tøff” eller ”sinnsyk” for å forklare atferd er et feilspor, og kan i verste fall fungere som en bremsekloss for å leve et rikt og meningsfullt liv. Atferd før følelse. For det er jo faktisk sånn at:

  • Du kan klemme kona selv om du egentlig har lyst å kvele henne
  • Du kan lese til eksamen selv om ikke har lyst
  • Du kan gå på jobb selv om du er deprimert
  • Du kan gjøre husarbeid (dessverre) selv om det er dørkende kjedelig
  • Du kan skrive blogg, selv om du ikke har selvtillit til det

Det blir omtrent som i gamle dager når man ikke kunne ha gym pga mensen – det går jo helt fint! Tenk på alle gymtimene jenter har gått glipp av fordi man hadde den oppfatningen.

Ikke bli sittende på benken i livet fordi du mener du mangler en spesiell egenskap eller følelse. Du kan risikere at den aldri kommer.

2014-04-18 16.31.54