Er bloggere ansvarlig for andres følelsesliv?

I dagens Aftenposten er det en artikkel som heter Hva skjer med norsk ungdom? Drikker ikke, røyker ikke, men stresser seg syke. Den handler altså om presset som dagens ungdom i dag opplever, og et av spørsmålene var: ”Hvor kommer kroppspresset fra?” – og svaret var «fra bloggere, Facebook og Instagram».

Et sted å være

Akkurat nå er det blogging hver dag i 30 dager som gjelder for meg. Gründerkollega fra Tromsø, Liv-Inger, kastet seg med på utfordringen. Hun skreiv i et innlegg om delinger på Facebook og omtaler Facebook som ”et sted å være”.

Åja, tenkte jeg da. Er det sånn vi omtaler sosiale medier, som steder å være, akkurat som vi er et sted på jobben, på en kafé, på gymmen, i Farrishallen. Alle disse er steder å være, der folk møtes, og nå er også nettsteder ”steder å være”.

Liv-Inger har selvsagt rett, hun er ekspert på nett og sosiale medier og gründet firmaet Reddi. Det hender jeg kommer inn på nettsider og blogger der jeg faktisk tenker ”her var det ålreit”, også bruker jeg masse tid på å lese og kikke.

Krenkelse

Men akkurat som andre steder der folk ferdes, så reagerer vi på uttalelser, meninger og ytringer. Av og til blir vi sinte, oppgitte, triste, irriterte eller hva som helst. Hvordan du reagerer på et innlegg på internett, kan være annerledes enn hvordan jeg reagerer.

Noen setter seg ned å skriver illsinte kommentarer i alle felt som finnes. Andre skråller kanskje så vidt over overskriftene, og bryr seg ikke.

Tenåringsjentene som leser blogger til folk som har tilsynelatende perfekte liv blir kanskje misunnelige, og triste, og tenker at de selv ikke har perfekte liv.

Ingen tar skit i de lättkränktas land, er det en svensk bok som heter, skrevet av David Eberhard, og den handler om hvordan folk blir nettopp krenket eller fornærmet for enhver liten ting.

Man må sammenlikne

Hvis det dukker opp innlegg i feed-en din, så kan du trykke på ”skjul innlegg” eller ”skjul alle innlegg” eller slutte å følge en spesiell side, blogg, person eller gruppe, om dette er grobunn for krenkelse og irritasjon hos deg.

Akkurat som det er greit å sky folk som tapper deg for energi i virkelige liv, så er det greit å sky det på nettet.

Når jeg blir misunnelig på de som ”har det perfekt” så er jeg bare noen tastetrykk unna å slippe å forholde meg til det i det hele tatt. Det er så mye sprøtt i verden, det er så mye folk (7 milliarder), og det er så mye negativt. Jeg vil helst bare leve et liv som er morsomt og interessant, og da er det veldig mye som rett og slett må bort.

Som blogger blir jeg utrolig glad når jeg får tilbakemeldinger på at det jeg skriver er til glede og nytte for andre. Nå for tida har jeg mellom 500 og 1000 lesere til hvert innlegg. Men hvordan de ulike personene reagerer, kan jeg ikke kontrollere.

I filmen Mitt liv som hund så sier hovedpersonen ”man måste jämföra”. Gutten hadde det fælt fordi moren hans var syk, men han sammenliknet seg med hunden Laika som ble sendt opp i verdensrommet og døde der. Laika hadde det verre enn han selv.

Så spørsmålet blir kanskje – hvem skal du sammenlikne deg med?

Og hvis livet ditt blir dårlig på grunn av bilder på instagram, så blir neste spørsmål: Hvem eier det problemet?

Husk å følge Helseatferd på Facebook! (bare hvis du likte dette innlegget, selvsagt)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *