Flink pike goes to hell

Du vet hva de sier; vi blir gjennomsnittet av de fem personene vi omgås mest. Dette er bare en fengende måte å si at vi blir påvirket av våre omgivelser. Men ta nå dine fem beste venner, si de alle er alkoholikere – gjett hva du er? Eller si dine fem beste venner flyr på fjellet hver helg – gjett hva du gjør? Vi liker selvsagt å tro at våre handlinger er noe vi har veloverveid valgt, men hvis det var så, hvorfor ”velger” vi så mye dumt?

I Norge (og i alle andre land) er det mye rart som foregår, i alle fall hvis man har et evolusjonært blikk på tingenes tilstand. For våre forfedre var det enkelt – overlev eller dø. Tilværelsen har blitt hakket mer kompisert når vi er ”tatt ut av næringskjeden”. CK Louis har en morsom vits på at vi fortsatt blir jaget av ville dyr på vei til t-banen, på toppen av alt annet vi må drive med (bankregninger, svidd toast).

Uansett, vi behøver ikke lenger å jakte eller sanke for å få tak i mat, beskytte slekta mot fiender eller sørge for å ikke fryse i hjel på natta. Alt det der er dekket i det siviliserte samfunn. Nå er det x-antall andre ting å bryne seg på, som ikke har noe med naturen eller overlevelse å gjøre (i alle fall ikke direkte). Et vanlig liv i Norge (som de fleste lever) inneholder:

  • 37,5 time jobb hver uke (som igjen inneholder poengløse møter, uforståelige skjemaer, skannerfunksjoner og Ephorte)
  • Hjemmeoppgaver (interiør, oppussing, ting-på-stell, generalforsamlinger)
  • Fritidsaktiviteter (kronisk kardio, festing og være fit samtidig, langweeekends)
  • Etterutdannelse (ta en master ved siden av 2,7 barn og full jobb – no problem!)

Lista er lang (lenger enn dette).

Og vi skal alle være med, og kjøre like fort som alle andre (for hvis ikke er du utafor, og det er det verste som kan skje – i alle fall i et evolusjonært perspektiv; du blir aleine med ulvene). Flinke piker er veltilpassede på alle områder. Tilbake til start: Hvis dine fem beste venninner har fancy interiør – gjett hva du har?

Downshifting

Jeg hørte om et begrep som en motvekt til alt dette, det kalles ”downshifting” der folk gjør noe annet enn det kjøret vi har konstruert i samfunnet, man girer ned, rett og slett. Eksempelet gikk på mannfolk som jobbet deltid.

Nordmenn elsker det enkle livet i naturen, i alle fall gjør jeg det. La meg slippe å forholde meg til mobiltelefonabonnementer, java, jeans med low cuts, effektiviseringsmål. Han fyren i det svenske tv-programmet ”Svett & etikett” følte at livet rant ut av henda hans når han satt og skreiv kommentarer på Twitter, men når han fikk tatt litt benkpress, så levde han (igjen). Huleboermannen altså.

Jernkvinnen Margaret Thatcher skrøyt av at hun bare trengte fire timer søvn hver natt. Det er ikke så mye å skryte av. I vårt døgnåpne samfunn bør søvn og hvile være svært høyt oppe på prioriteringslista, og det å være ”flink” til å sove lite, gjør folk syke. Våre forfedre sov når de var trøtte, og våknet når de hadde fått nok søvn. Det er tullete med regler for hvor mye søvn vi trenger, du vet selv når du er uthvilt. Antakelig ikke når vekkeklokka ringer. Du vet selv når du er trøtt, antakelig ikke når filmen er slutt.

Vi blir påvirket av hverandre, av Facebook, av tv og filmer, til å skulle være flinke på alle områder, og i tillegg ha et riktig så spekka sosialt liv. De fleste ser det som en umulighet å ikke være med på rotteracet. Og flinke piker leder an.

Det blir for mye.

Vi blir dårlige av det.

Tidsnøden blir en folkesykdom, var det noen som sa. Og Jim Rohn sa: ”Du kan alltids få mer penger, men du kan aldri få mer tid.”

Shift down.

Kaffe og badings og ta-det-med-ro
Kaffe og badings og ta-det-med-ro

 

Lyst å få blogginnleggene fra Helseatferd rett i postkassa? Meld deg på nyhetsbrevet!

2 thoughts on “Flink pike goes to hell

  1. Halleluja! Jeg sa opp jobben og flyttet til Island. Lever nå enkelt og deilig på studielån, lærer litt språk, trener, spiser og sover skikkelig. Livet er godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *