Fotball-VM. Er du en tilskuer eller en deltaker?

Det er fotball-VM, og hele verden sitter benket foran tv-apparatene for å heie på sine favoritter. Finnes det noe bedre enn fotball? Det er fascinerende hvor mye tid vi kan bruke på å se andre drive med sport, og hvor lite vi driver med sport selv. Jeg lurer av og til på om alle de som sitter på tribunene, egentlig kunne ønske at de var ute på banen? Tilskuere som bruker all sin tid og energi på å heie på de som faktisk er på banen.

Voksenlivet

Bjørn Gabrielsen skriver i sin bok ”Veien ut” at ”voksenlivet består utelukkende av transport og vedlikehold.” Det er noe bunnløst trist over akkurat det. Vi transporterer frem og tilbake, til og fra jobb, og vedlikeholder alle tingene våre, som vi har kjøpt for alle pengene fra jobben. Transporten innebærer kjøring overalt med ungene. Når de skal trene. Når de skal spille kamp, konkurrere, være med på stevne, gå i korps. Slik består voksenlivet av å være tilrettelegger for alle andre enn seg selv, også glemmer man å bevege seg og delta, fordi man er så opptatt av at andre skal opp og frem. Det er omtrent som å se på TV, du sitter der og ser på alle andre som holder på med et eller annet, når du egentlig burde være der ute å holde på selv.

Hele livet

Jeg husker ikke hvor jeg har dette sitatet fra, men det går omtrent sånn her: ”Died in the age of 25, buried in the age of 75.” Det er vel ikke sånn voksenlivet skal være? Når du ikke er ung og lovende lenger, så skal du kun være en tilrettelegger og en tilskuer? Visstnok følger ikke 90 % av den svenske befolkningen statens anbefalinger om 30 minutters bevegelse per dag. I 2020 vil 80 % av engelske menn være overvektige. Robb Wolf sier: ”If you don´t train, you´re broken. Literary broken.” Mennesket som er skapt til bevegelse. Det er noe sårt over å sitte og prate om egne sportsbragder som skjedde for 10-20-30 år siden. Da du var ung og sprek, som om det ikke er mulig å være sprek og sterk etter fylte 35. Husker du hvordan vi kunne sprinte, rulle, klatre, hoppe og leke da vi var barn? Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan gjøre det som voksne.

Verdensmester

Det er ingen motsetning mellom å heie på andre og delta selv. Du kan gjøre begge deler. Antakelig blir du en bedre supporter når du også er deltaker. Bli inspirert av Messi, Neymar, Ronaldo, Pirlo. Ha dine helter. Det er selvsagt best å vinne, men det er faktisk like viktig å delta. Det behøver ikke være konkurranse, stevne, medaljer eller birken. Men det må være bevegelse, anstrengelse, pust og løft. Du behøver ikke bli verdensmester, men du må være mester i ditt eget liv.

720px-Flag_of_Brazil.svg
Fotball-VM i Brasil 2014