Hva er jeg villig til å ofre for at du skal slippe å lide?

I går på morgennyhetene så ble det presentert nye studier som er publisert i tidsskriftet the Lancet om overvekt og fedme verden over. Tallene var helt vanvittige, 641 millioner mennesker er ekstremt overvektige, og om ni år vil 1,1 milliard være det, om utviklingen fortsetter. Man bruker termen ”ekstremt overvektig” når BMI er over 30.

I følge Dagbladet så vil altså omtrent hver 5. person være ekstremt overvektig i 2025. Det betyr vel noe sånt som at hver 5.person sliter med å løpe, knyte skolisser, klatre over et gjerde eller herje på gulvet med barna. Det betyr vel at hver 5. person har redusert livskvalitet, og høy risiko for sykdommer.

Som mange nyheter med så store tall, så er det vanskelig å ta det innover seg. Forskerne kaller det ”krise” og at det vil få ”helsekonsekvenser” vi ikke klarer å fatte.

Vi har blitt så vant til at det ropes varsku når det kommer til overvekt og fedme, at også denne nyheten blafres forbi. For det er jo ingen nyhet, det er bare en oppsummering av tingenes tilstand.

Jeg har skrevet pessimistisk om temaet i innleggene Overvekt og fedme. Det er for seint, Vi har dumma oss ut og Har du lyst å bli en utgiftspost på statsbudsjettet?

Alkoholikeren

Nyhetssaken fikk meg til å tenke på noe en psykologiprofessor sa i undervisningen en gang. Han snakket om alkoholisme, og at i Norge er det omtrent 250 000 alkoholikere. Dette er et problem både for alkoholikeren, og familien hans/hennes. Det psykologen utfordret oss på var følgende:

”Hvis vi ikke hadde hatt alkohol her i landet (eller verden), så ville ikke disse menneskene hatt de problemene de har. Så spørsmålet blir; er vi villige til å ofre vår hygge med alkohol, så de skal slippe å lide? Skal vi alle ofre den kosen vår med rødvinen, for mindretallet som lider?”

Jeg kan huske at vi alle grein på nesa. Paradoksalt nok så tror jeg vi hadde planlagt en fredagspils den dagen.

Overvektige

Så for å dra parallellen over til problemet med overvekt:

Er vi villige til å ofre kosen/brusen/fast-food-kjedene/smågodtet/gildene/tilgjengeligheten, for at en milliard skal slippe å lide?

Er vi villige til å si at vi ikke skal ha snopet i butikkene? At det ikke skal serveres kaker på idrettsarrangement? At vi ikke skal ha pølser, pizza og brus på fotballkamper? At det er visse industrier som bare må legges ned?

Er vi villige til at hele den verden som vi nå kjenner den skal endevendes for at en milliard barn og voksne skal slippe å være ekstremt overvektige i 2025?

Husk å følge Helseatferd på Facebook!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *