Hvis…..så……..En strategi for fristelser

Da jeg jobbet i kommunen, jobbet jeg mye med internkontroll. Det høres ufattelig kjedelig ut, men som ved mange oppgaver og felt – gjør noe mye, også begynner man å like det.

Internkontroll handler om å ha styr på virksomheten. Altså må man ha et system for at medarbeiderne gjør det de skal, at man når bestemte mål, holder seg innenfor lovverk og slikt.

En del av internkontrollen er å ta risikovurderinger. Det vil si at man ser for seg ulike scenarioer i framtida, vurderer hva slags konsekvenser det vil få – og bestemmer om man skal ta risiko eller ikke.

Det kan for eksempel være:

Hvis resepsjonen står ubemannet mellom 11-13, så vil det kunne ha følgende konsekvenser:

 • Dårligere kundeservice
 • Dårligere omdømme
 • Folk blir vandrende rundt i bygningen
 • Leveringer blir ikke signert/levert

Og da er spørsmålet: Kan vi leve med disse konsekvensene? (målet er selvsagt å spare penger ved bemanningsutgifter)

Risikoen i dag

Verden vi lever i i dag er full av fristelser, det har jeg gnellt mye om. Det er nesten umulig å unngå å bli eksponert for kaker, kjeks, snop, sofaer, kinoer, bilturer, øl, pottis, osv. En ting er at industrien gjør det vanskelig for oss med junk på hvert gatehjørne, men vi gjør det vanskelig for hverandre med fester, selskaper, feiringer, møtekos og konstant ”det-må-være-lov-å-kose-seg”-kjør.

I boka Better Than Before skriver Gretchen Rubin at ¼ av dagen er vi utsatt for fristelser, ikke bare i forhold til mat, men i forhold til å gi etter for impulsen til å sove, å ha sex, surre på nettet i stedet for å jobbe, og slikt moderne i-lands-slit.

Det er altså mange risikosituasjoner for at det kan gå galt når det kommer til å holde tritt med den evigvarende helseivaretakelsen. Det er en risiko for alkoholikeren at han kommer til å drikke igjen når han kommer ut av behandling. Det er en risiko at heroinisten setter seg nok et skudd, når han kommer tilbake til plata. Det er en risiko for at den sukkeravhengige kjøper lakris og bamsemums på nærmeste RIMI. Det er en risiko for at man ikke greier å holde nyttårsforsettene, slankekuren, målene man satt seg om å trene tre ganger i uka.

Det en risiko for at det kan gå galt.

Så spørsmålet er: Hva kan gå galt? – og hva kan du gjøre for å hindre dette?

Hvis…..så…….

Det beste måten å vite hva som kommer til å skje i fremtiden, er å se på fortiden. Hvordan har du pleid å oppføre deg/reagere i visse situasjoner? Det er en sannsynlighet for at vi gjentar denne atferden når vi kommer opp i liknende situasjoner. Så hvis du vil bryte et ”typisk meg” – mønster, så bør du gjøre en risikovurdering, og legge en plan.

”En plan” høres omfattende ut, men i dette tilfelle betyr det ikke dokumenter og strategier, men bare å tenke en setning eller to, så du er forberedt.

 • Hva kan gå galt?
 1. Jeg har bestemt meg for å trene, men det dukker alltid opp noe så jeg ikke får trent.
 1. Jeg vil legge meg tidlig for en god natt søvn, men så blir jeg liggende å surkle foran tv-en i stedet for å legge meg.
 1. Jeg vil holde meg til et sunt kosthold, men når jeg er i selskaper så sprekker jeg hver gang, fordi det serveres så mye godt.

Så her er det lurt å ha tenkt (ha en plan) på forhånd.

 1. Hvis noen spør meg om jeg kan gjøre noe på torsdag, skal jeg svare at jeg ikke kan, for da skal jeg trene.
 1. Hvis jeg merker at jeg er surklende trøtt på kvelden, skal jeg ikke gå innom tv-en og sofaen, men rett i seng.
 1. Hvis jeg er jeg invitert bort, skal jeg spise hjemme på forhånd så jeg er mett.

Som sagt, livet er fullt av fristelser og distraksjoner. Vi blir stadig dratt bort i alle retninger. Hvis du ikke er forberedt, så må gudene vite hvor du ender opp.

Eller for å si det med den alltid så treffende Jim Rohn:

”If you don´t design your own life plan, chances are you´ll fall into someone else´s plan. And guess what they have planned for you? Not much.”

 

Vil du lese flere slike blogginnlegg? Meld deg på nyhetsbrevet!

Og følg for all del Helseatferd på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *