Hvordan motivere den umotiverte?

1. Ikke tro at folk forandrer seg fordi du forteller dem hva de skal gjøre

Dette er noe helsepersonell river seg i håret for; ”jeg har jo sagt til pasienten tusen ganger at han må ta pillene/gjøre øvelsene/slutte å røyke/begynne å trene. Han er rett og slett ikke motivert!”

(På nyhetene i går så viste de Breivik sine nazihilsner fra rettssaken. Advokaten hans hadde bedt han om å ikke gjøre slikt, men han gjorde det likevel og fotografene knipset vilt. Hva tror du påvirker atferden hans mest? En formaning fra advokaten? Eller hele verdens oppmerksomhet gjennom kameralinsene?)

Vi tror gjerne at det er noe vi kan si for å motivere andre, til tross for at det er så sterke forsterkningsbetingelser til den konkurrerende atferden som du prøver å prate vedkommende bort fra.

Barna er ikke ”motivert” for dra ut i naturen, når det er ekstremt gøyalt å holde på med Ipad (konkurrerende atferd). Kjetil er ikke «motivert» for å slutte å røyke, selv om det står allslags mulige skremsler på pakka.

2. Vær den forandring du vil se i verden

Modellæring kalles det, og betyr at vi hermer/imiterer etter hverandre. Ikke vent på at venninnene dine skal ta initiativ til å dra på skitur. Du må ta initiativ.

Ikke vent på at sjefen skal være raus. Du må være raus. Ikke vent på god stemning. Du må lage god stemning.

3. Lær bort ferdigheter

Ingen av oss liker å gjøre ting vi ikke mestrer. Vi kvier oss for å dra på ski, når vi ikke har ferdigheter til å smøre skia en gang. Vi kvier oss for å dra på treningssenter, når vi ikke skjønner opp-ned på apparatene. Vi orker ikke lage fermentert mat, når vi ikke vet hvordan man gjør det. Lær bort, og du vil se forandring.

4. Gjør noe med omgivelsene

Deprivasjon betyr å mangle noe. Vi sier at man er søvndeprivert, når man har fått for lite søvn. Da blir søvn en effektiv forsterker, enn om du har sovet 9 timer.

Da Lars Monsen ble droppa ut i villmarka fra et helikopter måtte han både bevege seg og finne mat. Han manglet mat og han måtte komme seg til sivilisasjonen. Husker du tv-programmet? Uansett, han manglet både buss og bil for å komme seg fram, og han hadde heller ikke Rimi rett rundt hjørnet. Han trengte ikke motivasjon for å gjøre noe med saken.

Det betyr ikke at du skal droppe den umotiverte fra et helikopter utpå vidda, men må du virkelig tilby han skyss?

Bevegelse

Ordet motivasjon kommer fra ”movere” – som betyr bevegelse. Dette vi kaller motivasjon faller ikke ned i hodene på oss, men det kommer gjerne av handling. Så atferd først – så kommer kanskje den mystiske følelsen av motivasjon etterpå.

Husk å følge Helseatferd på Facebook!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *