Ikke mer greier!

I dag kan Aftenposten skilte med artikkelen ”Disse elleve tingene mener ekspertene at ”alle” har i hjemmet sitt”. Jeg skjønte ikke helt hva poenget med artikkelen var, men den handlet i alle fall om ting. Ting som vi kjøper, og har i husa våre. Så la oss snakke litt om ting.

Styr med ting

Jeg er litt avstandsforelska i Jonas Colting. Han sier mye gøy i sine podcaster. I en episode før jul snakket han om at han hadde vært på en kaffebar, og dama som lagde kaffe til han spurte om han ville ha et kort med stempel, så han får hver 6.kaffe gratis.

Neej, ropte Jonas Colting, inte mer greier!!

Og hans argument er at vi hele tiden blir pushet på masse greier som vi ikke trenger, men som krever tid og tankevirksomhet å ivareta. Hadde du sånn bonuskort til Coop, sa du? Noen ører å spare på medlemskort hos Shell? Eller stempelkortet hos Kaffebrenneriet?

Hva med alle de andre tingene du har? De som er på alle rom, i alle skap, i alle hyller, i boder, på vegger, stablet i garasjen, på hytta, på barnerommet, gjesterommet, på loftet, i pappesker. Alle disse greiene, som skal vedlikeholdes, driftes, huskes, pusses, oppbevares, og kanskje brukes på en regnfull aften.

Minimalisme

Gutta bak nettstedet theminimalists.com hadde et gøyalt eksperiment. Han ene fyren puttet alle sine ting i pappesker i stua. Hvis han trengte noe, måtte han hente det i pappeskene. Det som han ikke hadde brukt på en måned, solgte han. Det var over 90 % av tingene.

Etter det har han og kompisen frontet minimalisme – altså det å ha mindre ting. Mindre ting, men mer tid.

Shopping

Før jul hørte jeg også på podcastepisoden Handla dig lycklig der de snakket om shopping. Til min store glede så snakket en psykolog om operant betinging i forbindelse med shoppingvaner. Altså dette med positiv forsterkning – noe tilføres atferden som gjør at du fortsetter å holde på med det.

Du kjøper en ny topp, og kjenner en eller annen tilfredsstillelse av det.

Du kjøper nye sko, og du får samme følelsen.

Du kjøper nye puter, og et eller annet gjør at dette kjennes bra ut.

Atferden fortsetter, selv om du har en mengde topper, bukser og puter hjemme.

På samme måte som barnet i godteributikken vil hyle etter snop, vil du kjøpe mer greier. Mer ting.

Umiddelbar belønning

Et av de avgjørende prinsippene om positiv forsterkning, handler om tid. Altså når den såkalte forsterkeren blir presentert for at den skal ha effekt på atferden.

Og det atferdsanalytikerne sier; jo nærmere i tid, jo mer effektiv vil en potensiell forsterker være.

Hvis sjefen din roser deg mens du gjør en god jobb, vil dette påvirke atferden mer enn om han roser deg en måned senere i en medarbeidersamtale.

Hvis du får drikke en øl umiddelbart etter en lang skitur (helst i badstua), vil dette påvirke atferden langt mer enn tre timer etterpå.

Om du får spise sjokoladen med en gang etter at du har kjøpt den, vil dette påvirke ”kjøpe-sjokolade”-atferden din mer enn om du må vente tre dager.

Skjønner?

Samme med shopping. Det er en eller annen forsterker der som påvirker din kjøpeatferd, og den kommer umiddelbart. Storshopperne snakker stadig vekk om plagg i skapet med prislappen på. Det er altså ikke for bruk, det er for å kjøpe. I USA snakker man om ”hoarding” (”hamstring” på norsk) – der folk bare kjøper og kjøper til de ikke har plass til å være i husa sine fordi de er så mye ting der.

Ikke mer greier

Nei, for faen, vi har alle altfor mye greier. Greier som henger over oss, som tynger oss, som stresser oss, som tar altfor mye tid. Drit i de elleve tingene som interiørekspertene kjaser om i Aftenposten, og trendene for 2016. Som buddhistene sier: Hvis du eier mer enn åtte ting, så eier tingene deg.

Jim Rohn sa (og som jeg sikkert har sitert han på før): You can allways have more money, but you can never have more time.

Og vi kan vel si det samme om ting – du kan alltids få mer ting (aka skrot), men du kan aldri få mer tid.

 

Kjøpsatferd er antakelig den atferden det er forsket mest på. Såklart. Follow the money.

Husk å følge Helseatferd på Facebook!

One thought on “Ikke mer greier!

  1. Jeg er helt med deg! Jeg prøver å finne en balanse mellom å ha nok ting til at hverdagen blir enklere, og å ha få nok ting til at hodet ikke blir fylt av trivialiteter. Husmoren i meg vil ha flest mulig greier, men zen-nonnen sier i fra ; )

Comments are closed.