Kanskje det ikke er forandring du trenger?

Hvis du er i arbeidslivet, så har du antakelig ikke gått glipp av ”omorganiseringer” eller ”omstillingsprosesser”. Du har kanskje vært med på å få nye sjefer, som skal gjøre en hel haug med forandringer. Hvis du jobber i skolen, så har du vært med på reformer mer enn du har avspasert.

Noen ganger kan forandring være bra. Men forandring bare for forandringens skyld? Ikke alltid like bra.

Vi er ofte på jakt etter den mest effektive metoden, den beste løsningen og den optimale organiseringen. Ikke bare på arbeidsplassen, men også i våre egne liv. Så vi vil sette i gang en endring, uten at vi egentlig har satt oss ned og evaluert den siste endringen eller omorganiseringen vi gjorde.

decided-change-name-workplace-ecard-someecards

Never change a winning team?

I går satt jeg på toget på vei hjem fra seminar og tenkte på noen store prosjekter som jeg jobber med, og tenkte at jeg skulle finne noen supre, nye metoder for å jobbe med disse prosjektene. Som gründer mangler det ikke på tips og triks for hvordan man skal bli bedre, og det er stadig vekk en forandring som bør gjøres. Som atferdsanalytiker så tenkte jeg at jeg skulle virkelig optimalisere arbeidsatferden min, med de mest effektive metodene. På toget var jeg i en såkalt ”kald” situasjon – jeg satt og tenkte, og var ikke i kontakt med selve arbeidet som skulle gjøres.

Det er nemlig lett å fantasere og forestille seg at man skal være så forbanna flink, helt til man våkner opp på mandag morgen.

Så da jeg stod opp i dag, og begynte å jobbe, så oppdaget jeg at jeg har allerede noen gode arbeidsmåter, som ser sånn her ut:

 • Skrive en liste over dagens gjøremål (en god, gammeldags to-do list)
 • Jobbe i 20 minutters bolker
 • Jobbe med krevende oppgaver (som å skrive) når jeg har ”ferske krefter», altså tidlig på dagen
 • Jobbe med ikke-krevende oppgaver når jeg begynner å bli sliten (ofte etter lunsj), som å ta telefoner, svare på mail, regnskap eller annet dill-dall
 • Ha slått av alle forstyrrelser når jeg jobber i de 20 minutters bolkene (ikke lyd på telefon, jobber i full skjerm)
 • Når jeg begynner å surre med ting, og ikke klarer å jobbe konsentrert, så går jeg bort fra arbeidsplassen og gjør noe annet. Dette er for at arbeidsplassen skal forbindes med jobbing, og ingenting annet (kalles stimuluskontroll)
 • Gå og ”skrive”, altså gå turer og tenke på hva jeg skal skrive om
 • Jobbe på steder der jeg ikke kan distrahere meg sjøl med å ”bare skulle sette på en klesvask”

Disse metodene, om man kan kalle det det, har jeg tatt med meg fra studietida. Noen ganger så tester jeg ut andre metoder, fordi jeg tror at jeg må forbedre meg, og har fått noen gode tips. Men så faller jeg tilbake på dette. Og det virker – for meg, for jeg får gjort en god del.

Utålmodighet

Vi vil ofte ha raske resultater, og da tror vi gjerne at det er endring som skal til. Men kanskje det ikke er endring du mangler, men heller bruke tid og øve på metodene du allerede bruker og kan? Kanskje det ikke er omorganisering man trenger på arbeidsplassen, men gjentakelse av det dere gjorde i fjor, så arbeidstakerne kan repetere og bli bedre?

Det å gjøre noe man ikke kan, er vanskelig. Derfor blir det kanskje ikke bra heller. Så du må prøve en gang til, og en gang til, og en gang til. Og da vil du kanskje se at det virker.

Det er lite som slår det å være konsekvent.

 • Trening: du må møte opp tre ganger i uka en gooood stund før du kan si om det virker eller ikke virker.
 • Mat: hvis du skal endre kosthold så vil du ikke se effekt etter to uker. Gi det noen uker til, før du sier om det virker eller ikke virker.
 • Arbeid: Gjør det mange nok ganger, så du er ekspert på en metode. Først da vil du se om det har effekt eller ikke.

Å hoppe fra tue til tue virker ikke. Du kan si at «du ikke har tid», men samtidig så er tid alt vi har.

Vil du lese flere slike blogginnlegg? Meld deg på det gratis nyhetsbrevet!

Og følg for all del Helseatferd på Facebook!

2 thoughts on “Kanskje det ikke er forandring du trenger?

Comments are closed.