Livet er best ute

For ikke så lenge siden hørte jeg at vi bruker 90 % av tida vår innendørs, i løpet av livet. Det vil si at hvis du lever til du er 80 år, så bruker du 72 år av livet ditt inne.

Det er litt rart og leit å tenke på, siden veldig mange av oss faktisk opplever at livet er best ute. Hashtaggen #liveterbestute har 107 128 innlegg på instagram.

Men så har samfunnet vårt (arbeidsplasser, skoler, utdanning, hus, bil & hjem) blitt sånn at vi tilbringer mesteparten av livet innendørs.

Det hele minner meg om da jeg var yngre og jobbet med veddeløpshester. Hvis en hest brakk beinet, så ble beinet gipset og hesten måtte stå innendørs i båsen sin i 6-8 uker (hvis han ikke ble skutt, selvsagt). Det var helt grusomt å se disse store dyrene være innesperret i en liten boks over så lang tid, og man bokstavelig talt så dem i hvitøyet når de stod der og rullet med øynene, peste og skrapte og skrapte i flisen.

Liv Arnesen skriver i boka Snille piker går ikke til Sydpolen at hun aldri har forstått hvorfor folk skal inn hele tida. Hun vil jo helst bare være ute.

Forest bathing

Det føles godt å være ute,spesielt i naturen. Tråkke på myke stier, puste inn noe annet enn asfalt, se på på trær eller fjell, i stedet for vegger og skjermer.

Japanerne har tatt dette til et nytt nivå, og forsket på hva som faktisk skjer med kroppen når vi er ute i skogen. Det viser seg at bare det å være ute i 20 minutter i skogen, senker kortisolnivået (altså stress), blodtrykk og pulsen synker, og antallet lymfocytter (NK – natural killer cells) som angriper infeksjoner og virus øker. På grunn av disse studiene, etablerte de japanske myndighetene ”Forest bathing” eller Shinrin-yoku, som en del av befolkningens medisinske oppfølging og helseanbefalinger.

Studier på Shrinin-yoku viser også at stress, depresjon, angst, søvnløshet og sinne reduseres ved denne ”behandlingen”.

(Det er jo sprøtt at en tur i skogen skal bli en slags behandling, noe som myndighetene må tilrettelegge for, som helsepersonells rådog helseinstitusjoner har på menyen).

Med tanke på – kan vi ikke bare gå en tur i skogen?

Effekten på celler og hormoner varer visstnok fire uker etter at man har vært ute i skogen. Google "Forest Bathing" så får du opp masse info.
Effekten på celler og hormoner varer visstnok fire uker etter at man har vært ute i skogen. Google «Forest Bathing» så får du opp masse info.

Anyways.

Det er med andre ord lurt å være mye ute, og kanskje er livet best ute. Noe annet ville vel ikke vært særlig logisk, med tanke på vår evolusjonære arv, og hvor vi kommer fra.

Når jeg tenker på historietimene fra skolen, så kunne jeg ønske at vi hadde lært mer om evolusjon, i stedet for å terpe og terpe på hva som skjedde under 2.verdenskrig.

Akkurat som det er nyttig å se på et individs historie for å forstå hans atferd, så er det nyttig å se på artenes historie for å forstå atferd. Og da bør man se litt lenger enn 50 år tilbake i tid. Jeg vet mer om Blücher enn om homo erectus og homo heidelbergensis. For ikke å snakke om at det hadde vært langt mer nyttig å lære om Australopithecus vei ned fra trærne til savannene, enn Judas og sølvpengene. Eller kanskje lærte vi det, bare at jeg ikke fulgte med?

Uansett, vi har vår historie, også har vi konteksten vi lever i her og nå, Norge 2015.

Det er et par ting jeg pleier å tenke for å gjøre det beste ut av situasjonen, både når det kommer til bevegelse og utendørsliv.

Hvis jeg planlegger en hvilken som helst aktivitet, så stiller jeg meg selv følgende spørsmål:

 1. Kan det gjøres ute?
 1. Og kan jeg komme meg dit på egen maskin? Dvs, gå eller sykle.

Og det viser seg at når jeg stiller disse spørsmålene, så ja – det meste kan gjøres utendørs. Mens jeg skriver dette, så sitter jeg ute på verandaen, for eksempel.

Her er andre ting jeg gjør ute:

 • Gå tur (åpenbart) mens jeg er sosial, prater i telefonen, hører på podcast, hører på lydbok, hører på ingenting i skogen, tenker
 • Spise
 • Drikke kaffe
 • Hvile
 • Sove
 • Lese
 • Prate
 • Se på film, serier, dokumentarer (laptop er og blir gull)
 • Ha gåmøter
 • Leke med barn
 • Trene, svømme, bade, sykle, luke i hagen
 • Plukke bær, sopp, jakte

Hvis vi er 90 % innendørs, så betyr det av 16 våkne timer – bare 1,6 time ute. Jeg skal prøve å være rundt 25 %, altså fire timer ute hver dag. 4 timer er realistisk, og et konkret tall gjør det mer sannsynlig å oppnå sine mål, i forhold til ”nå skal jeg være mer ute”.

Av og til, når jeg har vært altfor mye inne, føler jeg meg som den innsperrede hesten på bås. Et vilt dyr som bare stamper og stamper for å komme seg ut.

Og hva var det de sa igjen? Jo, #liveterbestute

Hvor mye er du ute hver dag?

Følg med videre ved å like Helseatferd på Facebook!

8 thoughts on “Livet er best ute

 1. Gøy å ha deg tilbake i blogging! Helt sjukt at vi bruker så mye av tida vår inne egentlig! Hilsen meg som sitter ute med macen i fanget!

  1. Ja, man kan få litt bakoversveis når man begynner å se på visse tall….

 2. Har savnet mail fra helseatferd! Håper du har hatt en god sommer, ute! Jeg tok ny sommerjobb ute i år, 8 timer på golfbane i skogen mandag til fredag. DET har vært digg det. Får skikkelig ro i sjela, hørt på alle de podcastene jeg vil, masse d-vitamin og ikke minst brukt kroppen 😀 Kan ikke si annet enn at jeg sitter igjen med en svært glad kropp.

  1. Herregud, det hørtes jo helt fantastisk ut! Så deilig. Jeg hadde en gang jobb med å klippe gress på kirkegårder et par somre. Det var før podcastens tid, men hørte på Anne Karin Elstad på lydbok. He he. Jo takk, har hatt en fin sommer – med mye utetid

 3. Hei!
  Kjempebra blogginnlegg og utrolig viktig å ha fokus på de positive effektene av å være ute. Selv trener jeg ute og satser på utetrening for mine kunder som personlig trener.

  Hilsen Charlotte
  #liveterbestute

 4. Her må det en gårevolusjon til! Ettersom jeg er hellig overbevist om at man må ut av kontoret for å tenke ut av boksen, og at folk gjerne sitter inne og lengter ut – ut – ut, så trenger vi deg for å vise oss hvordan vi kan endre vanene våre og ikke bare bli sittende inne foran maskina! Go Bergljot, og takk for at du minner oss på den ubehagelige sannheten om at vi er mer passive og innenfor husets fire vegger enn vi tror…

  1. JAA! Som bob hund sang en gang i tiden:

   Nu är det väl revolution på gång?
   Jag tycker att väntan börjar bli lång.

Comments are closed.