Mennesket – på toppen av næringskjeden

På grunn av den ”fantastiske” bloggutfordringen, så må jeg blogge hver dag.

I dag har jeg ikke mye å komme med, så jeg tenkte jeg skulle oversette et lite avsnitt fra en bok jeg leser. Dette leste jeg i dag tidlig, og syns det var såpass interessant at jeg tenkte kanskje noen andre vil syns det samme. Det er fra boka Sapiens. A Brief History of Humankind, skrevet av Yuval Noah Harari.

Avsnittet går som følger:

Slekten Homos posisjon i næringskjeden var, inntil nokså nylig, godt plassert i midten. For millioner av år, jaktet de små skapninger og samlet det de kunne, samtidig som de selv ble jaktet på av større rovdyr. Det er bare 400 000 år siden flere arter av Homos begynte å jakte på større dyr på jevnlig basis, og bare i de siste 100 000 år – med framveksten av homo sapiens – at man hoppet til toppen av næringskjeden.

Dette spektakulære hoppet fra midten til toppen hadde enorme konsekvenser. Andre dyr på toppen av kjeden, som løver og haier, ble utviklet inn i den posisjonen veldig gradvis, over millioner av år. Dette gjorde økosystemet i stand til å utvikle seg sakte og balansert, og hindret derfor løver og haier fra å gjøre for mye skade. Etter hvert som løver ble mer dødelige, utviklet gaseller seg til å løpe raskere, hyener til å samarbeide bedre, og neshorn til å bli mer aggressive.

Som kontrast til dette, så klatret mennesket til toppen så raskt at økesystemet ikke fikk tid til å tilpasse seg. Dessuten, mennesket selv mislyktes i å tilpasse seg.

De fleste topp rovdyrene på planeten er majestetiske skapninger. Millioner av år med herredømme har fylt dem med selvtillit. I motsetning så er mennesket mer som en bananrepublikks diktator. Ved nylig å ha vært en ”underdog” på savannen, er vi fulle av frykt og angst for vår posisjon, som gjør oss dobbelt så grusomme og farlige. Mange historiske tragedier, fra dødelige kriger til økologiske katastrofer, er resultater av dette forhastede hoppet.

Husk å følge Helseatferd på Facebook!