Hev bunnlinja – og få ting gjort

Du vet hvorfor nyttårsforsetter og andre store vyer ofte ikke fungerer?

Fordi vi går ut for hardt.

Vi starter å trene som Therese Johaug, og spise som Berit Norstrand, men går ned som en skinnfell etter noen dager. Med innbytterpuls styrter vi løs på det som skal bli vårt nye, flinke jeg.

No more chips for you, liksom.

Å gå fra null til hundre funker kanskje et par dager, også er vi tilbake til vårt gode, gamle jeg. Men å gå fra null til en, det kan fungere langt bedre.

Du er den letteste å lure

Vi innbiller oss nemlig at vi skal være på toppnivå bare vi ”tar oss litt sammen”, mens det vi egentlig bør gjøre er å heve bunn-nivået. Eller, heve oss fra det nivået vi er på akkurat nå, og da heve seg bare litt av gangen.

Det vil si:

 • Hvis du skal legge deg tidligere på kvelden, når du vanligvis ikke kommer i seng for 01:00, så sats på 00:30, i stedet for kl. 22:00.
 • Hvis du skal begynne å trene, så sats på en gang i uka i stedet for fem.
 • Hvis du skal begynne å plante dine egne grønnsaker – så sats på én plante første gangen, i stedet for seksten (som jeg gjorde).
 • Hvis du skal ha det mer ryddig på pulten på jobben – sats på å rydde 5 minutter, i stedet for å ”ha det helt strøkent hele tida”.

Når vi skal gjøre endringer, så psyker vi oss ut ved å innbille oss at vi skal gå rett til toppnivået, uten å bygge oss opp fra bunn først. Vi har ikke stamina til å holde toppnivået.

MOMENTUM

Det du gjør når du starter smått, fra bunnlinja, er at du skaper momentum.

I atferdsvitenskapen så er det noe som heter ”behavioral momentum”. Det vil si at atferden fortsetter, selv om omgivelsene endrer seg – altså selv om atferden ikke lenger blir forsterket.

Som Newtons første lov; et legeme i bevegelse, forblir i bevegelse. Og et legeme i ro, forblir i ro (om det ikke blir tvunget til noe annet).

Motstand mot forandring er noe vi alle kjenner til, uansett hvordan denne motstanden ser ut – avlyse, nekte å gå, ikke gjøre noe, bekymring, trenering, unnskyldningseldorado, surre med alt mulig annet.

Det er en hel haug med ting som vi kvier oss for å gjøre.

For meg er det husarbeid, jobbe med langsiktige prosjekter og jobbe med fornuftige ting når det er så mye annet moro man kan gjøre. Det er sikkert ting som du kvier deg for å sette i gang med, men som du vet du må gjøre. Dette er ”lavsannsynlig” atferd.

Når du merker motstand mot å gjøre noe, kan det være lurt å stille veldig lave krav til seg selv, og derved sette i gang med ”høysannsynlig” atferd. Det som er enkelt, tar kort tid, og ikke er krevende.

Hvis jeg begynner å tenke ”nå skal du shine hele huset” (mye motstand mot husarbeid her), så får jeg ikke gjort noen ting.

Eller; jeg får gjort noe – alt annet enn å shine huset. Effektiv prokrastinering, kalles det.

Men for å skape momentum, så stiller jeg så små krav til meg selv at det er latterlig.

 • Logg inn på Altinn eller nettbanken (og ikke noe mer)
 • Ta på joggesko og gå et kvartal
 • Skriv ned én middagsrett til handlelista
 • Skrive i 20 minutter
 • Lese 10 minutter
 • Rydd kjøkken 3 minutter
 • Ta fem dips
 • Jobb med foredrag 8 minutter
 • Rydd fem ting på soverommet

Veldig ofte så tenker vi i ”minimum” – ”nå skal jeg minst lese to timer”. Men det kan fungere bedre å ha et maks-krav til deg selv; ”nå skal jeg maks lese 10 minutter”.

Stamina

Det er en treningskjede som heter Stamina, og dette fine ordet betyr ”utholdenhet”.

Summen av alle 20 minuttene med skriving har blitt til 400 sider. Alle de åtte minuttene med foredragsjobbing, har blitt et foredrag. 3 minuttene med rydding gjorde at det ble litt ryddigere. De små turene og fem dips har blitt en sterk kropp.

Bunnlinja bygger seg sakte, men sikkert oppover. Det bygges stamina. Common sense, but not common practice.

 

 

Husk: følg Helseatferd på Facebook!

3 thoughts on “Hev bunnlinja – og få ting gjort

 1. Jeg liker godt meldingene fra Bergljot om momentum , stamina og slikt. Det virker motiverende for meg mht aktivitet. Er nylig blitt pensjonist.

  1. Så bra, takk! Du som er så sprek og sterk kommer nok til å være en aktiv pensjonist!

Comments are closed.