Om å bli frisk uten å bli syk (kontrafaktisk tenkning)

Da vi lærte om kontrafaktisk tenkning på skolen, så brukte læreren Madame Bovary som eksempel. Madame Bovary brukte mye tankevirksomhet på å fundere på hva som hadde skjedd hvis hun hadde giftet seg med en annen mann enn han hun faktisk giftet seg med. Hun tenkte så mye på at livet hennes ville sett annerledes ut at det til slutt kokte helt over, og hun tok livet av seg. Det hun drev med var kontrafaktisk tenkning, altså det å forestille seg et annet valg og alternative hendelsesforløp enn det som faktisk skjedde, og hva slags utfall dette ville hatt.

Dette gjør vi hele tiden: Hva hadde skjedd om vi ikke hadde flyttet? Hvordan hadde livet mitt sett ut om jeg ikke hadde fått barn? Hva slags liv hadde jeg hatt om jeg hadde utdannet meg til lege i stedet for økonom? I filmen Sliding Doors med Gwyneth Paltrow får vi se to ulike scenarioer utspilt, men filmen slutter med samme resultat (dvs at hun ender opp med samme mannen, selvfølgelig).

Fortid og fremtid

Kontrafaktisk tenkning handler om fortid. Vi tenker på alternative valg til noe som allerede har skjedd, i fjern eller nær fortid. Men hva om vi også hadde brukt prinsippet om kontrafaktisk tenkning om fremtiden, og tatt noen valg for fremtiden som kan utgjøre store forskjeller. Siden det er helse jeg er opptatt av, så vil jeg bruke helseatferd som eksempel, men dette kan brukes ovenfor alle mulige atferder.

Så, se for deg at du har blitt syk som 60-åring. Du sitter ute på verandaen og tenker: ”Tenk hvis jeg hadde begynt å trene som 40-åring, da hadde jeg ikke hatt de smertene jeg har i dag.” Dette kan vi ta en kontra på, og tenke: ”Hvis jeg begynner å trene nå, vil jeg kunne unngå smerter og medisiner som 60-åring.”

Når man er ung, så fungerer kroppen stort sett godt, uansett om man behandler den som en søppelbøtte eller trener og spiser sunt.  Dette er ikke tilfellet når man passerer 30. Da begynner det å merkes. Ikke bare utseendemessig, men formmessig. Vi blir fortere slitne, vi tåler dårlig lite søvn, det gjør vondt her og der, vi pådrar oss sykdommer av kortere eller lengre karakter, vi orker mindre, er stive og støle osv. Vi tror at dette bare er «naturlig forfall» på grunn av alder. Men tenk om det ikke behøver å være sånn? Tenk om det er mulig å være sterk, kunne løpe fort, sove godt, ha masse energi, også som 30-åring, 40-50-60-70-80-90-åring? Tenk om den løpeturen du tar i dag, eller den grønnkålen du spiste i går, har konsekvenser på lang sikt som du ikke aner om i dag? Hva om du faktisk gjør de ryggøvelsene fysioterapeuten har laget for deg i dag, og du vil slippe evige ryggsmerter til neste år. Det er umulig å spå i framtida, men det er sannsynlig at visse atferder vil ha visse konsekvenser.

Abstrakt tenkning

Mennesker har den fantastiske evnen til å forestille oss, og planlegge. Andre dyr har ikke den evnen, og handler ut i fra omgivelsene her-og-nå. Vi gjør også det, men vi har i tillegg evnen til å tenke abstrakt, som å forestille oss noe som enda ikke har skjedd, som kanskje vil skje om 20 år. Når vi skal planlegge et bryllup, for eksempel, eller bygge et hus, så har vi en viss forestilling hvordan det skal se ut, også planlegger vi og gjennomfører ut i fra det fremtidsbildet.

Vi er ikke alltid like tydelig på fremtidsbildet når det gjelder helsa, og planlegger eller gjennomfører ikke på samme måte. Når det gjelder helse, og fristelser, blir vi ofte rammet av ”umiddelbar belønning”-fenomenet, som jeg har skrevet om her. Det hadde utvilsomt virket veldig rart om vi hadde hatt denne metoden i forhold til å bygge et hus, eller forberede et bryllup.

Jim Rohn har en strofe som går omtrent sånn her: «When it`s raining, you see that you have to fix the roof, but when it`s not raining, you don`t have to fix the roof.” Når du er syk, det er da du blir bekymra for helsa, og når du er frisk, trenger du ikke ta vare på helsa. Men det bør være omvendt. Jobb med helsa når du er frisk, for når du har blitt syk, så kan det være for sent.

Det å være syk er vondt, kjedelig, begrensende og altoppslukende. Hvis du ikke orker å gjøre det for deg selv, så gjør det for ungene dine, for vennene dine, for samfunnet og for økonomien. Det er dyrt å være syk, både i lidelse og økonomisk. Se for deg ulike scenarioer, og gå for det friske. Hver dag er en mulighet for potetgull og øl, og hver dag er en mulighet for bakkeløp og omega-3. Hvis du ikke gjør det i dag, vil det heller ikke fungere om 20 år.

2 thoughts on “Om å bli frisk uten å bli syk (kontrafaktisk tenkning)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *