Til deg som legger deg for seint

For ikke lenge siden leste jeg et tips i Gretchen Rubins bok Better Than Before.

Gretchen hadde nemlig den uvanen at hun kunne bli sittende oppe altfor lenge, og det gikk på bekostning av en god natts søvn. Hun satt ikke oppe på grunn av cliffhangers eller ”bare-en-episode-til-på-netflix.” Hun satt oppe fordi bare tanken på kveldsstellet holdt henne igjen, dypt nede i sofaen.

Du vet, når du er så stuptrøtt, at du ikke engang greier å mobilisere krefter til en tannpuss. Å gå på badet kan virke som verdens mest krevende oppgave. Så du drøyer, og drøyer. Helt til det virkelig er altfor seint, og du allerede ligger og dupper i sofaen.

For Gretchen var det viktig å få nok søvn. Derfor begynte hun å ta kveldsstellet før hun var i svime, altså pusset tennene, vasket seg, tok ut linser, skiftet til pysj. kunne hun sette seg i sofaen foran tv-en, eller hva nå hun gjorde på kveldene. Da ble terskelen for å gå og legge seg mye lavere (ingen hinder før senga), og hun la seg tidligere – og derved fikk hun mer søvn.

Tilrettelegging

Tilrettelegging er stikkordet når det kommer til atferdsendring. Veldig mange går rundt og tror at man ” bare skal ta seg sammen” og ”skjerpe seg” (på et eller annet mirakuløst vis), men merkelig nok pleier ikke den strategien å fungere. For hvis vi kunne skjerpe oss, så hadde vi da bare gjort det – eller hur?

For å lykkes med noe, må vi også legge til rette for det. Du gjør dette i en såkalt kald situasjon, der du ikke er trøtt og sliten. Da tilrettelegger du for ditt forferdelige fremtids-jeg, som i en varm situasjon lar impulsene og fjernkontrollen overta.

Akkurat som meglerne sier; ”beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet” (for gode priser).

Så sier atferdsanalytikere; ”tilrettelegging, tilrettelegging, tilrettelegging” (for ”ønsket” atferd).

Å skifte til pysj før du er i ”risikosituasjonen”, er tilrettelegging.

Akkurat som vi har tilrettelagt for stillesitting og inaktivitet på skoler og arbeidsplasser (med stoler og pulter), kan vi tilrettelegge for søvn.

Å sove mye, betyr dessuten at du bygger muskler, i følge Mark Sissons bloggpost 10 Things You Should´t Do If You`re Trying To Build Muscle. Det er når du restituerer at muskler vokser, og den beste restitusjon skjer når vi sover.

For hvem er det som ærlig talt ikke vil ha både muskler og en god natts søvn, egentlig?

Vil du lese flere slike blogginnlegg? Meld deg på nyhetsbrevet!

Og følg for all del Helseatferd på Facebook!

5 thoughts on “Til deg som legger deg for seint

  1. Hei! Føler meg veldig truffet. Sjelden å få så gode råd servert på en så velbegrunnet måte. Det er jo så enkelt å forstå, men det blir så pålitelig når det kommer fra deg med din faglige og erfaringsbaserte bakgrunn. Tusen takk for at du deler!

    1. Hei, og takk for det! Ofte så er det veldig enkle løsninger som skal til. Ofte hører jeg at mye er så «komplisert» og at all endring er en lang, og kronglete prosess, men veldig mye kan skje med små, små grep.

Comments are closed.