Bare toppidrettsutøvere skal finne seg i å ha det kjedelig på trening

På søndager går jeg ofte en sen kveldstur og hører på Sara Lossius intervjue ulike personer om helse og sånn i podcasten Ingefær. Denne søndagen intervjuet hun Lasse Tufte, som er gründer av tufteparkene.

Tufteparkene består av apparater som står ute der hvem som helst kan komme og trene. Treningen er såkalte kroppsvektøvelser, og du kan gjøre både avanserte øvelser (som muscle-ups) eller ikke-avanserte (som sit-ups). Så det er for alle.

Visstnok er det 80 slike parker rundt omkring her i Norge, og Tufte kontaktes av lokale ildsjeler for å få satt opp en park i deres lokalmiljø. Noen som har tatt initiativ til en park i Larvik, eller?

Uansett, i podcasten ble det mye snakk om trening, og en setning Tufte sa som jeg beit meg merke i var: ”Bare toppidrettsutøvere skal finne seg i å ha det kjedelig på trening.”

Baby, I`m bored

Det er altfor mye kjedelig her i livet. Det er altfor mye plikt i voksenlivet. Du får så vidt snudd ryggen til jobben, så må du gjøre et eller annet fornuftig hjemme. Mye av plikten gjøres for å unngå et ubehag, såkalt negativt forsterket atferd. Sånn som å vaske badet. Er det skittent nok, eller man får gjester, så må man vaske. De færreste vasker badet fordi det er så utrolig moro. Jeg kunne gått resten av livet uten å vaske badet.

Så, det blir for mye plikt.

Derfor er det forbanna viktig at vi gjør en god del ting som bare er moro, ellers blir livet bare et langt slit. Og hvis du da trener bare for å unngå et eller annet ubehag, sånn som å slippe dårlig samvittighet, så blir dette også bare nok en plikt-ting du må gjøre.

Hvis du først skal trene, så må finne noe du syns er moro. Overraskende mange drar ut på joggeturer, selv om de hater å løpe. Og altfor mange driver med styrketrening og går fra apparat til apparat, mens de egentlig lengter etter noe annet, uten at de helt vet hva.

Metning

Uansett hvor ålreit noe er, så blir man alltid lei. Det er det vi kaller metning. Uansett hvor fint du syns det er å være sammen med kjæresten, så blir du lei etter å ha vært altfor mye sammen. Uansett hvor godt du syns det er med øl, etter den åttende (eller noe) så er du metta på øl. Og uansett hvor kjekt det er på toppturer, så blir vi lei av det og.

Sånn er det med trening også. Vi blir lei av noe vi gjør for mye av, og vi blir spesielt lei av noe vi ikke engang liker i utgangspunktet. En av grunnene til at for eksempel Crossfit har blitt så populært, er at det er så variert.

Og som med baken, vi er alle forskjellige. Noen elsker sykling, andre svømming, andre badminton, volleyball, fotball, løping, klatring, golf, ski, fjellturer, parkour, whatever.

Selv om venninna di elsker yoga, så behøver ikke du gjøre det. Som sagt, bare toppidrettsutøvere må ha det kjedelig på trening.

Vi andre har andre muligheter.


Husk å følge Helseatferd på Facebook!